Az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung adománya, 1989

Romagyin Mihail Nyikolajevics

A nagy jam session (1983)

Mihail Romagyin nemcsak festőként, de könyvillusztrátorként és díszlettervezőként is ismert. Művészcsaládba született, nagyapja és apja is festő volt. A Szovjet Állami Geraszimov Filmakadémián végzett. Számos színházi munkája mellett A. Koncsalovszkij és A. Tarkovszkij filmjeiben működött közre (Solaris, Andrej Rubljov, Tükör). Igen termékeny alkotó volt, aki fáradhatatlanul rajzolt, festett szinte mindig és mindenhol. Gyerekkönyvekhez készített rajzain generációk nőttek fel.
Stílusa leginkább a német expresszionistákéhoz köthető. Erőteljes színek és vonalvezetés jellemzi. Kompozíciói általában sokalakosak, szinte zsúfoltak. Ábrázolásai mindig narratívak, illusztrációszerűek.
A nagy jam session szovjet és amerikai zenészeket ábrázol. A régi, tudományos-magyarázó ábrázolásokat követve az egyes alakok mellett számok találhatók, a kép felső harmadában pedig a számok mellett a zenészek neve olvasható. Szerepelnek a képen a legismertebb amerikai jazz-zenészek Bing Crosbytól Duke Ellingtonon és Doris Day-en át Theolonius Monkig, de találunk a képen oroszokat is, mint a zongorista Vagif Szadikovot vagy a zeneszakértő Alekszej Batasovot.
A kép szereplői valószínűleg a festő személyes kedvencei, akiket a jazz műfaj legnagyobbjainak tart, és akiket szívesen hallana együtt, egy nagy jam session keretében játszani, ám ez nyilvánvalóan sem térben, sem időben nem valósulhat meg.
« VISSZA  

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!